Årets bästa julläsning

Julen närmar sig med stormsteg och därmed mellandagarna! Kanske People&Tech-redaktionens favorittid på året. Tiden då vi kan krypa upp i soffan med en filt, en kopp varm choklad och massor med härlig läsning. Vi har självklart sammanställt årets bästa läsning från People&Tech!

Per Defalva – Står vi inför ett paradigmskifte med OpenAI?

2023 kommer nog gå till historien då AI på riktigt började få en plats i vår vardag. Per skrev en krönika om OpenAI under inledningen av året som blev otroligt populär. Blicka tillbaka och se hur hans tankar kring AI såg ut då. Fortfarande mycket som känns väldigt relevant!

Läs artikeln här!

John eller Jennifer – vem skulle du anställa?

På universitetet Yale genomfördes år 2013 ett experiment för att undersöka om omedvetna preferenser, så kallade unconscious bias, påverkade professorers syn på kandidater. En fiktiv ansökan från en påhittad kandidat sattes ihop. Hälften av professorerna fick ansökan skickad till sig med kandidatnamnet John och den andra hälften av professorerna fick exakt samma ansökan men med kandidatnamnet Jennifer. Utifrån innehållet i ansökan skulle de utvärdera kandidatens kompetens, potential och hur troligt det var att de skulle anställa John/Jennifer samt vilken ingångslön de skulle sätta. Kan du gissa vad som hände?

Ta del av Saras krönika här!

5 fördelar med att våga ta in engelskspråkiga IT-medarbetare

Att rekrytera engelskspråkiga IT-medarbetare kommer med fler fördelar än att bara slopa språkkrav för att lyckas hitta kritisk kompetens. I IT-Pulsen ställde Wise IT frågor om fördelar och utmaningar med att ha engelskspråkiga IT-medarbetare i organisationen.

Ta del av vad resultaten visade här!

Att anställa engelsktalande medarbetare – språket behöver inte vara ett hinder

Kopplat till undersökningen kring hur Sveriges IT-chefer tänker kring att rekrytera engelskspråkiga medarbetare träffade vi Li Hjelte från Wise Consulting. Vi pratade om hennes syn på resultaten och fick ta del av hennes bästa tips kring hur organisationer kan arbeta för att se till att språk inte behöver vara ett hinder.

Ta del av hela intervjun här!

Ny undersökning visar: Lön viktigast när IT-specialister väljer jobb

Lönen tar över som den viktigaste faktorn vid val av arbetsgivare för IT-specialister. Det visar den senaste IT-pulsen, genomförd av Wise IT. Resultatet av undersökningen visar att mer än hälften av IT-specialisterna nu sätter lönen högst upp på listan, medan drygt 40% fortfarande prioriterar möjligheten att arbeta vart de vill.

Läs hela artikeln här!

Ny undersökning: Behovet av kompetens inom dataanalys växer

I takt med den snabba utvecklingen av tjänster inom techbranschen uppstår också behov av nya kompetenser. För att ta reda på vilka kompetenser som är mest eftertraktade i dag och i framtiden, har Wise IT frågat personer i IT-branschen hur de ser på nuvarande och förväntat framtida kompetensbehov. En tydlig trend är att behovet av dataanalytiker väntas öka kraftigt.

Läs hela artikeln här!