Per Defalva – Står vi inför ett paradigmskifte med OpenAI?

Välkommen in i 2023. Trots alla utmaningar som råder i vintern med kyla, krig, inflation och virus, så är det ändå en slags nytändning som infinner sig när det är dags att öppna dörrarna för 2023.

I december förra året, så var jag med om en omtumlande teknisk händelse, som jag inte upplevt lika starkt sedan min vän Björn visade mig World Wide Webb för första gången 1994. E-handel, iPhone, Geotaggning, BankID, Swish och Streaming har alla bidragit till en succesiv transformation av vårt samhälle. Men för mig var just denna händelsen ett paradigmskifte.

När jag i december började testa OpenAI (Även kallad Chat GPT-3) så slogs jag av häpnad. Förmodligen är det flera av er som läser den här krönikan som också fått samma känsla. Plötsligt blev HAL 9000, den mänskliga datorn som Stanley Kubrick 1968 baserade filmen A Space Odyssey på, nu verklighet. Drygt 55 år senare är det jag som sitter och har en diskussion med en dator, som är mer över intelligent än mig i det allra mesta.

Ungefär som Spotify blivit en intelligens som suddat ut artister, skivomslag, album, skivbutiker, till att bara vara en abstrakt ström av musik som applicerar till olika ”moods”, på samma sätt så blir OpenAI din trotjänare som svarar på alla dina frågor. Eftersom du inte behöver Googla längre, så kommer du allt mindre att bry dig om från vilka webbsidor svaren du får är hämtade. Med de neurala nätverken bakom OpenAI, så är svaren så välformulerade att du lätt blir övertygad.

Det har länge pratats om IBM Watson och andra liknande AI-maskiner. Men med OpenAI kommer det nu via en webbsida, riktigt nära gemene man. Och kreativiteten hos många exploderar. Dagens Nyheter låter OpenAI skriva inledningen till sin artikel om ämnet (går inte att avgöra vad som är skrivet av vem), en bekant ber OpenAI skriva ett utkast för sitt nyårsbrev till sina anställda, min bror får den att skriva hälften av koden till sitt nya IT-projekt, en konsult-kompis låter den snyggt formulera trenderna till bransch-presentationen han som expert skall hålla. I ett radioprogram uppmanar de OpenAI att skriva en monteringsinstruktion i August Strindberg-stil (!) för att hänga upp en TV. Jag testade för skojs skull att pröva att använda den som rådgivare för vissa juridiska frågor.

Vad är det som är så revolutionerande? Googla på massor av information har vi kunnat länge. Det läskiga är nivån på dialogen. Efter att Elon Musk, Sam Altman och några andra 2015 pumpade in drygt 1 miljard dollar i denna ”non-profit” satsning, så har maskinen studerat miljontals chatkonversationer, och på så vis skapat ett intellekt som tidigare legat på människan att tolka, sammanfatta, och omformulera informationen. Den kan även på ett helt nytt sätt förstå, fylla i och göra antaganden i illa ställda frågor som vi ställer.

Antar att lärarna på universiteten snart slutar med hemtentor, när det kommer att bli omöjligt att se om det är studenten eller OpenAI som svarat. Det kommer inte ta lång tid innan någon kopplar röststyrning till OpenAI och låter den ringa upp myndigheter för att utföra ärenden. Om vi hittills försökt kontrollera digitaliseringen med GDPR-kontroller, så vittnar detta om att det finns större utmaningar längre fram.

Med OpenAI blir det tydligt att vårt samhälle rör sig framåt på flera växlar samtidigt. Det finns denna science fiction-artade intelligens som knackar på dörren, samtidigt som fortfarande för mycket tid går åt till en uppsjö av enkla arbetsuppgifter som medarbetare inte tycker är utvecklande för dem, som skapar stress och splittrat fokus.

Låt oss börja där innan vi tittar på A Space Odyssey igen med nya ögon.

/Per

P.s Denna artikel är inte skriven av OpenAI!

Per Defalva
Krönikör

Per Defalva är grundare av företaget Digital Engine som jobbar med att affärsutveckla och digitalisera företag inom Professional Services. Han har en bakgrund som IT-managementkonsult, konsultchef och CIO.