Yacine, IT-specialist från Algeriet: “Global Sourcing behövs för att kunna se på saker och ting med andra ögon”

Tema IT och Global Sourcing: han nås enklast via Linkedin, där är han känd för att vara extremt aktiv, och det är tack vare det sociala nätverket på Linkedin som IT-specialisten Yacine Djafer Khodja rekordsnabbt har kunnat växla från IT-branschen i Algeriet till arbetsmarknaden i Sverige. För bara ett par år sedan flyttade han till Sverige och sedan dess har mycket hänt.

–  Jag började min karriär genom att jobba som it-support på den största internetleverantören i Algeriet. Från den rollen avancerade jag sedan till Teamleader och Manager och efter ett par år på bolaget kände jag mig redo för att starta eget med fokus på rekrytering inom IT.

Efter nio år som egenföretagare i Algeriet flyttade Yacine till Sverige och där tog det stopp på jobbfronten. Han insåg snabbt att svenska språket var nyckeln framåt. Som ny på arbetsmarknaden i Sverige valde han att i första hand rikta in sig på roller inom IT-support för att få mycket kundkontakt och större möjligheter till att snabbt lära sig det svenska språket. Mycket engagemang och egna initiativ har varit det som har krävts för att komma framåt – och det väldigt snabbt.

– Det är jättesvårt att ta kontakt och söka jobb när man inte kan språket, men man måste bara våga. Jag var nyfiken och ville lära mig svenska, men det var också ett måste för att komma vidare. Jag hoppade direkt på en kurs i Office 365 som var en bra utbildning i verktyget och en intensivutbildning i svenska språket. Det var snart fyra år sedan men några av de som jag knöt kontakt med då söker tyvärr fortfarande jobb idag och de berättar om andra i liknande situation som har samma problem. Det är nedslående.

Svenska språket blev en nyckel för Yacine

Att språket är viktigt för Yacine är tydligt. Han väljer med omsorg sina ord och det är omöjligt att inte fångas av hans berättelse. Jobbsökandet lossnade till slut för honom tack vare språket och – Linkedin.

– Jag hade sökt jobb men fick inga svar så jag tog kontakt via Linkedin och på det sättet kom jag i kontakt med Wise IT, vilket ledde till en intervju och sedan uppdrag och till sist anställning.

Att det har gått snabbt för Yacine är ingen underdrift. Idag är han KCS Manager på Skandia där han ansvarar för knowledge-portalen, tar fram videoutbildningar och jobbar med support.

– Jag tycker om att ta ansvar och tar gärna ledarskapsrollen. Jag trivs med att få jobba med många duktiga människor och att få vara med och driva organisationen mot de uppsatta målen. Det är på sätt och vis lättare att leda i Sverige än i Algeriet. I Algeriet vill alla vara ledare så om man lyckas leda där, då lyckas man leda överallt, säger han med ett skratt.

Svenska företag behöver bli bättre på Global Sourcing

Yacine delar med sig av sina insikter om hur svenska företag kan bli bättre på att jobba med Global Sourcing och nyttja kompetens från hela världen. Han menar att Sverige ligger i framkant på många fronter när det kommer till IT. Bra förutsättningar och bra kompetens finns att tillgå, men att mycket kompetens till exempel skulle kunna nyttjas från Algeriet som enligt hans erfarenheter ligger i framkant kompetensmässigt men som inte har samma förutsättningar. Baserat på sina egna erfarenheter ser han att bemanningsföretag är nyckeln framåt för ökad Global Sourcing inom rekrytering.

– Mycket mer kan göras här. Jag ser en hel del Global Sourcing mellan Sverige och Indien, men i princip inte från någon annanstans. Mer Global Sourcing behövs för att företag ska kunna skifta perspektiv och se på saker och ting med andra ögon. Perspektivet behöver breddas och mer behöver göras. Jag är övertygad om att bemanningsföretagen spelar en avgörande roll i den frågan. De har helt enkelt bäst koll och företagen behöver helt klart hjälp med att matcha kompetens från hela världen.

På frågan om vad som är viktigt för honom på en arbetsplats svarar han Yacine snabbt utan betänketid; utvecklingsmöjligheter, flexibla arbetsvillkor och bra kollegor. Det är tydligt att det här bara är början på Yacines resa, både i Sverige och i IT-branschen.

– Jag vill testa på fler spännande saker inom IT. Det som jag gör idag är väldigt utvecklande och jag vill gärna jobba mer med att ta serviceplattformar in i framtiden. Jag är också fortfarande väldigt nyfiken på den svenska kulturen och att hela tiden lära mig mer om den. Jag drivs av att lära mig nya saker varje dag.

Vi avrundar intervjun med att prata om det nya onlinemagasinet och vikten av en inspirerande plattform som samlar branschen. Efter intervjun dyker det snabbt upp en linkedin-notis på skärmen. Det är från Yacine som öppenhjärtigt tackar för intervjun och många intressanta diskussioner.

 

Yacine Djafer Khodja
Computer Support/KCS Manager, Skandia

Yacine Djafer Khodja, IT-specialist från Algeriet som med erfarenhet av både IT-support och driva eget bolag inom IT-rekrytering flyttade till Sverige. Under sina år i Sverige har Yacine bland annat arbetat som IT konsult via Wise IT och vidareutbildat sig. Idag arbetar han sedan drygt ett år tillbaka på Skandia. Han uppmanar till ett skifte på svensk arbetsmarknad och vill se ett ökat arbete med Global Sourcing hos svenska bolag.