Vilka är dina utvecklingsområden?

”Vilka är dina utvecklingsområden?”

Du sitter bekväm på intervjun och känner att det går din väg tills den där frågan kommer. Den där frågan som ställs under alla intervjuer och alltid är lika jobbig att svara på.  Frågan ”vilka är dina utvecklingsområden?” eller ”Vad är dina svaga sidor?” Många kandidater tycker att frågan är jobbig – och jag håller helt med. Jag menar – vem vill prata om sina dåliga sidor? Ingen! Men ditt svar kan vara avgörande för om du får jobbet eller inte, så det kan vara bra att förbereda dig på hur du ska svara på frågan redan innan intervjun.

Var ärlig och förklara!

Att säga att du inte har några negativa sidor eller att säga att du inte kommer på någon just nu är en lögn. Vi alla har dåliga sidor och du vinner i längden på att vara ärlig. Jag menar – ingen är perfekt. Försök ge exempel på hur din dåliga sida visar sig och i vilka situationer den kommer fram. Hur hanterar du din dåliga sida? Hur arbetar du för att utveckla den?

Ex. ”Jag har ganska dåligt tålamod. Ibland så mejlar jag kollegor och förväntar mig svar direkt. Om jag inte får svar på en kvart så kan jag bli lite frustrerad.”

Få inte din svaghet att låta som en styrka!

Det är så många som vänder på frågan och försöker få sin svaghet att verka som en styrka. Försök istället att vara ärlig och säga att du har en svaghet även om det också kan vara en styrka. Det du kan göra är däremot att berätta hur du försöker bli bättre och din plan för hur din dåliga sida ska förbättras.

Ex. ”Ett av mina största utvecklingsområden är att jag kan gå snabbt fram. Ibland så kan jag anta att alla förstår – när dem inte gör det. Däremot så jobbar jag verkligen på att förbättra det. Jag ber ofta mina kollegor att påminna mig att sakta ner för att säkerställa att alla hänger med i vad jag säger”

Har du aldrig funderat över vilka dina svagheter är? Kanske dags att börja!

Nu är det inte självklart att du dagligen sitter och funderar över detta. Om du är en av dem som tycker det är svårt att hitta både styrkor och svagheter hos dig själv – ta tillfället i akt och gör detta kostnadsfria personlighetstest. Det tar dig bara 12 minuter och ger dig bra och konkret feedback om dig själv.

Det viktigaste för mig som rekryterare är att förstå att du som kandidat är medveten om vem du är och ser både dina styrkor och svagheter. Att ha lite självinsikt kommer du långt på!