Tech-rekryterarens 7 bästa tips: Så skapar du förutsättningar för en lyckad rekryteringsprocess

Står du inför en stundande rekrytering? Även om du tar hjälp av en rekryterare finns det en del saker du som rekryterande chef kan göra för att processen med att hitta nästa stjärna till teamet ska gå så smidigt som möjligt. Magnus har lång erfarenhet av tech-rekrytering och ger oss här sina sju bästa tips inför en rekrytering.

Säkerställ att du har tid att genomföra rekryteringen.

Att rekrytera tar tid så se till att avsätta tid för det. Det innebär att du ska ha tid att intervjua och utvärdera varje kandidat. Stressa inte igenom processen. Det blir aldrig bra.

Tänk igenom noga vem det är du ska rekrytera.

Vad ska personen du ska rekrytera ha för roll? Vilken personlighet ska personen ha för att passa in i gruppen? Vilken erfarenhet måste personen ha och vad är önskvärt? Man kan sällan få allt man önskar sig så det är viktigt att även tänka på vad man kan nöja sig med och inte bara måla upp den perfekta kandidaten.

Låt processen gå snabbt.

Kandidater är snabbrörliga och har oftast flera olika erbjudanden, så en snabb process är viktigt. Försök att boka in intervjuer så fort det går och se gärna till att en eventuell andra intervju sker inom en vecka från den första intervjun. Ta sedan ett snabbt beslut och kom med ett erbjudande till den kandidaten ni bestämmer er för.

Vid intervju – sälj in företaget.

En rekrytering är inte en envägs process där endast kandidaten ska sälja in sig till företaget utan du som företag måste sälja in dig till kandidaten också. Berätta varför man ska arbeta hos just er. Vad erbjuder ni er personal i form av förmåner och utveckling? Våga vara personliga. Ni anställer en person som ska passa i er företagskultur. Visa detta.

Var realist när du ska rekrytera.

Det är viktigt att förstå att du inte kan få den bästa kandidaten till en minimilön och ingen kommer att kunna allt. Sätt realistiska förväntningar och tro på att personen kan lära sig mycket på plats.

När du väl ska erbjuda en kandidat en anställning var öppen för förhandling.

Söker ni efter kompetenser som det är brist på behöver ni vara öppna för att kanske gå upp i lön mer än planerat ibland. Alternativt erbjuda extra semester eller andra förmåner som kan uppskattas. Under de senaste åren har lönerna för framför allt utvecklare ökat. Det kan vara så att ni som företag inte följt med i löneutvecklingen och då är det viktigt att se detta och korrigera lönerna generellt även om det kostar lite mer för att följa med i utvecklingen och inte riskera att tappa personal.

När du har anställt. Se till att de får den utveckling och de utmaningar de behöver.

Bara för att man har anställt så innebär det inte att det slutar där. Det måste finnas utveckling och utmaningar som matchar den anställdes förväntningar. Erbjud resor och andra förmåner som friskvård, pension, sjukvårdsförsäkring med mera.  Att vara en attraktiv arbetsgivare har aldrig varit så viktigt som idag. Många företag satsar väldigt mycket på sina anställda så det gäller att följa med i utvecklingen.