Otippade möten driver innovation – man måste hoppa hela tiden!

Hösten är ett faktum och energin är förhoppningsvis på topp efter en lång och skön sommar. En person som definitivt är fulltankad med inspiration är Peter Strömberg, Chief Product & Tech Officer på Avanza. Han lever efter mottot att det gäller att hoppa på alla chanser som dyker upp och brinner för att uppleva otippade möten. I två delar kommer vi under de närmsta veckorna få lära känna Peter lite bättre och inspireras av hans tankar!

Peter Strömberg, CIO på Avanza, blev 1998 klar med sin examen i ekonomi med inriktning mot informationsteknik. En utbildning som på den tiden var något helt nytt men som Peter tyckte verkade spännande. Att hoppa på sådant som är nytt och spännande är inget ovanligt för Peter. Han lever för otippade möten och efter sin farfars mantra.

– Min farfars mantra när jag var liten var att ”man hoppar på chanserna när dom kommer”. Frågan då är, hur vet man när dom kommer? Ja det vet man inte, man måste hoppa hela tiden.

Kärleken till otippade möten

Peter beskriver att det är som att man kliver på ett tåg på perrongen när det står där för att det står framför en. Huruvida det leder till det man drömmer om och önskar, det vet man inte men man måste prova. Det har varit Peters drivkraft i mångt och mycket. Farfars mantra har funnits med genom hela livet men kärleken till otippade möten föddes under samma år som Peter tog sin examen.

– Jag fick förmånen att möta en person som bidragit stort till min personlighet. Anne von Corswant är en sinnessjukt passionerad människa som jobbade med att designa några av de första elektroniska handelssystemen i världen. Jag råkade hyra hennes hus vid ett tillfälle. Vi möttes inte personligen först men jag var så nyfiken på henne så jag började ställa mer och mer frågor. Och hon frågade många frågor om mig. Så bestämde vi oss för att mötas i Stockholm i början på 1998.

De fann varandra direkt genom spännande samtal och såg någonting i varandra. Peter såg en person att få följa och inspireras av på flera olika sätt. I efterhand insåg han att det är ju precis det här han ofta sysslar med.

– Jag inspireras av otippade möten, ibland är det en 10-åring som gör något otroligt häftigt och inspirerande, att hon eller han väljer att prova på att utveckla framför en dator eller gör någonting annat spännande eller modigt. Och ibland är det en äldre person som väljer att gå på senioruniversitetet och lära sig mer om AI. Jag möter dom här människorna hela dagarna på lite olika sätt och det är som ett batteri för mig av nyfikenhet.

”Jag kommer aldrig vara fullärd”

Anne la fram ett anställningsavtal, Peter valde att signera. Det blev starten på Peters långa karriär inom FinTech. Anne lovade honom en spännande resa i lärande, och det tar han med sig än idag.

– Jag kommer aldrig vara fullärd! Jag letar hela tiden efter fler människor att få möta, som kan lära mig nya saker. Det tar jag med mig det även idag i hur jag jobbar på Avanza och de människor som jag gärna vill möta och möter inne på Avanza på olika sätt. Jag tycker fortfarande att det är i otippade möten som gnistor slår. Om man har en infallsvinkel som är härligt inkluderande och imponeras av andras kunnighet och engagemang och motivation, då kommer man så sinnessjukt långt. Jag vill hela tiden se, vad är nästa teknik? Vad är nästa team jag kan få möta? Vem är nästa person jag kan inspireras och imponeras av.

Varje organisation behöver ett syfte att samlas kring

Peter belyser vikten av att inom en organisation ha ett syfte att samlas kring.

– Vi måste samlas runt någonting, som ”skapa en bättre framtid för miljoner människor för att de ska kunna få ett bra sparande”. Vi har det som en sinnebild, en önskvärd bild! Vissa dagar kan man tycka det är floskligt eller lite corny. Samtidigt så betyder det något för alla oss som jobbar där, att vi vill göra det här tillsammans. Vi kan ganska ofta, även när vi är oense, någonstans enas kring de här ganska enkla värdena som vi har. Det är rätt bra när man vill skapa friktion.

Det här är enligt Peter ett av syftena med otippade möten. Att genom otippade möten låta olika perspektiv bli synliga. Genom att ge utrymme till människor som tycker olika och mångfald kan man tillsammans skapa de bästa produkterna. Det behövs helt enkelt olika infallsvinklar.

– Jag, Peter Strömberg, kanske inte har den bästa erfarenheten av hur det är att komma till Sverige för 7-8 år sedan med pengar på fickan från ett annat land och skapa sparande och placeringar. Eller för den delen om man är en person som är uppväxt i norra Sverige med en entreprenörsfamilj där man har haft pengarna i andra tillgångar. Man behöver ju alla människors infallsvinkel på innovation, och det tycker jag uppstår i otippade möten. Det driver innovation och till slut så skapar vi också förutsättningar för det.

Skapa förutsättningar för otippade möten

Ett otippat möte är inte något som behöver ske spontant och oplanerat. Peter belyser vikten av att organisationer skapar förutsättningar till möten mellan människor som annars kanske inte hade funnit varandra. Peter menar att hackatons är en typ av otippade möten fast i en formell form. Genom att låta grupper av människor som normalt sett inte jobbar ihop lösa ett spännande problem föds möten och idéer som annars inte hade uppstått. Hela idéen bygger på att skapa andra formationer än de ordinarie teamen. Det är genom de mänskliga mötena innovation drivs!

– Så tillbaks till vem jag är, det som har berört mig de senaste 10-15 åren och det som jag egentligen tycker är spännande är människa och teknik, i den ordningen! Min, möjligen något subjektiva, åsikt är att det är människor som innoverar. Det är där det händer, i det mänskliga mötet, sen kan vi bygga superballa grejer. Men det är i dom mänskliga mötena och dom mänskliga innovationerna som jag tycker, åtminstone fortfarande i vår tid som vi kallar för nutid eller modern tid, det är fortfarande där det händer. Det tycker jag är superballt!

Jag lämnar intervjun mer inspirerad än på länge och ser fram emot en höst fylld av otippade möten!

Peter Strömberg
Chief Product & Tech Officer, Avanza

Peter Strömberg arbetar idag som Chief Product & Tech Officer på Avanza. Med stor passion för människor, ledarskap och teknik har han en bred bakgrund från finans- och försäkringsbranschen. Innan sin nuvarande roll på Avanza har han arbetat på bland annat RSA och NASDAQ.