Experterna spanar: Vad har vi att vänta 2022?

2021 börjar lida mot sitt slut och vad passar väl bättre då än att sammanfatta året som gått och samtidigt passa på att blicka framåt mot 2022. Jag tror att vi är många som kan skriva under på att det varit ett intensivt år och att lite julledighet är väldigt välkommet i år. Vi har tagit ett snack med Josefine Lindborg, Peter Hessing, Martin Jensäter och Linda Mukka på Wise IT som har stenkoll på allt som händer i tech-branschen. Självklart passar vi på att fånga in deras bästa tips till dig som vill attrahera IT specialister.

Hur skulle du sammanfatta året som gått och vad tar du med dig från året? Och vad snackas det om på arbetsmarknaden just nu?

Josefine: Året har varit som ett sprintlopp! Från en pandemi med en arbetsmarknad som stått nästan still till idag där det i princip bubblar och kokar i alla grytor. Som rekryterare i Malmö kunde jag aldrig drömma om att min största kund skulle befinna sig i Stockholm.

Min uppfattning är att det snackas mycket om att bryta vanemönster. Hur var det innan pandemin och hur är det nu? Jag upplever att man ställer nya frågor när det kommer till att byta jobb och att man värderar andra saker. Som rekryterare blir jag glad över det!

Peter: Framför allt skulle jag säga; medvetenheten om hur het IT marknaden är! Även kandidaterna är medvetna om att det finns stor efterfrågan, vilket gör att kandidaterna ”inte har bråttom” att gå till något nytt om inte allt stämmer och att de kan sitta lite ”lugnt i båten”.

Men den största förändringen är helt klart förväntningen av att kunna arbeta ”remote”! Detta är något som många företag har fått ta fram nya policies för snabbt, då man förstår att detta är något man i de flesta fall måste erbjuda för att få nya kollegor. Jag tar framförallt med mig hur allt snabbt kan ändras och hur anpassningsbara vi faktiskt är när vi måste! Hoppas att vi inte glömmer det igen…

Martin: Jag skulle säga att det har varit en het marknad som tog rejäl fart efter Q1 och vår rekrytering- och konsultverksamhet har gått för högtryck. Jag tar med mig hur bra det funkar med digitala möten och hemarbete och hur det har bidragit till en ny sorts effektivitet. Samt hur vi skall kunna jobba effektivt 2022 i vad som blir det ”nya normala”.

Det pratas mycket om den enorma kompetensbristen inom IT-branschen och hur svårt det är att attrahera vissa typer av kompetenser.

Linda: Under året har vi lärt oss att det fungerar bra att arbeta på distans. Vi har börjat att se fördelarna med distansarbete, gärna i kombination med arbeta på plats på kontoret. Känslan är att de allra flesta vill ha en kombination av distansarbete och att vara fysiskt på plats.

Just nu är det många som vill ha specialister som hjälper till med organisationers digitaliseringsresa. Det pratas mycket om hur organisationer behöver anpassa sig efter kandidaternas krav för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Vad tror du vi kommer få se 2022? Har du några spaningar du kan dela med dig av?

Josefine: Jag tror vi kommer få se en het men annan typ av arbetsmarknad. Förr var det arbetsgivarens marknad, men nu är det helt klart kandidaternas marknad och företagen måste inse det. Att öppna nya dörrar och tänka utanför boxen kommer under 2022 vara den avgörande skillnaden mellan de företag som lyckas locka till sig rätt kandidater och få dom att byta jobb och de som misslyckas.

Peter: Jag tror att det fortsatt kommer att bli svårt att hitta kandidater för vissa roller! Jag tror också att det kommer att ske stora förändringar hos företag i hur man ser på sin organisation samt vilka lärdomar man tar med sig från 2021 med tanke på hur Covid har förändrat nästan allt! Jag tror också att det är viktigt att även vi tänker nytt!

 

Martin: Jag är övertygad om att vi kommer få se företagen ha en flexiblare policy vad gäller hemarbete och vara på kontor!

Linda: Vi kommer att få se hybridarbetsplatser som ett krav hos organisationer. Företag behöver jacka in i hur man arbetar med hybrida lösningar, så att distanskollegorna och de som är fysiskt på kontoret får samma upplevelse av möten. Min spaning är också att många uppskattar att kunna ses irl ibland, det handlar inte bara om vid kaffemaskinen utan att ha kollegor runt omkring sig i rummet.

 

3 tips till dig som vill attrahera
IT-specialister

  1. Strunta i ålder och normer! Putta inte in människor i de led som du själv varit tvungen att rätta dig i. En kandidat är inte sin ålder. Våga visa vägen!
  2. Tänk utanför boxen, många företag letar efter samma kompetens på en begränsad kandidatmarknad. Varför skall man jobba hos er? Vilka är era USP:ar? Se till att ni kan svara på dessa frågor.
  3. Var tydlig med hur ditt team jobbar med hybrid arbetsplats.  Det är en fråga som är viktig för många kandidater så se till att ha en tydlig policy att kommunicera.