Experterna delar sina spaningar: Det har vi att vänta 2023

2023 har precis kickat igång och tiden som både bjuder på möjlighet till reflektion och nystart är här! Vi har pratat med Linda Ortbrink, Maria Legerius och Vendela Bennström från Wise IT som har stenkoll på allt som händer i IT- och Tech-branschen. Vilka är trenderna att hålla koll på inför det nya året? Självklart har vi även bett om deras bästa tips till dig som vill attrahera IT specialister.

Hur skulle du sammanfatta året som gått och vad tar du med dig från året? Och vad snackas det om på arbetsmarknaden just nu?

Linda: Det har varit full fart under större delen av året och det bubblar på marknaden mest hela tiden. Det finns ett mycket stort behov av ny kompetens hos företagen och det finns även många kandidater som är öppna för nytt jobb. Utmaningen är tajmingen och matchningen mellan dessa två. Helt enkelt gäller det att hitta kompetensen när den efterfrågas och att kandidaterna är redo att ta chansen just då.

Vendela: Under året har jag fortsatt märkt att flexibla arbetstider är nästintill ett krav för många kandidater, oavsett senioritet. Det är tydligt att kandidaterna värderar sig själva och sin hälsa på ett annat sätt idag. Om möjligheten att arbeta flexibelt finns väljer många det alternativet. Kompetensmässigt har jag sett en stor efterfrågan av profiler inom Cloud och IT-säkerhet.

Maria: Det har varit ett händelserikt år med en hel del toppar och dalar. Under året har det verkligen varit kandidaternas marknad. Kandidaterna är också medvetna om att det är stor efterfrågan på deras kompetens och därmed ser sig många kandidater runt för att se vad de kan få för erbjudanden och är aktiva i flera processer. Jag instämmer med Vendela, vi ser verkligen en stor fråga efter hybrid/remote-arbete efter pandemin.

Vad tror du vi kommer få se 2023? Har du några spaningar du kan dela med dig av?

Maria: År 2023 tror jag att vi kommer att få se att mer nischade spetskompetenser och specialister inom IT eftersöks! Min spaning är även att det kommer finnas ett stort behov av kompetens inom säkerhet och jag upplever att många kandidater tycker att det är ett spännande område. Samtidigt som flera företag fortsätter gå mot Cloudlösningar så inser många också vikten av att ha kvar en del data on premises/lokalt – så hur man kan arbeta med Cloudlösningar i kombination med säkerhet tror jag vi kommer få se mycket av.

Linda: Hybridarbetsplatsen är här för att stanna. De företag som inte har hängt med i detta kommer att tappa attraktion hos kandidaterna. En annan spaning är att det blir mer variation i anställningsformen. Konsulter vill bli anställda och anställda testar på att bli konsulter. Och en del vill enbart driva sitt eget bolag och ta gig helt på distans. Många har ett agilt sätt att se på hur de jobbar och att uppgifterna och friheten går först.

Vendela: Jag tror att kandidaterna kommer vara måna om att välja arbetsgivare som satsar på sina anställda i form av utveckling. Jag vill även tro att företag kommer våga vara mer öppensinnade till kandidater som inte checkar av varje box i kravlistan, utan att man ser utvecklingspotentialen istället och möjligheten till ett långt samarbete där man kan växa tillsammans.

3 tips till dig som vill attrahera IT-specialister:

1. Utvecklingsmöjligheter

Tänk på att lyfta fram vad ni vill erbjuda era anställda när det kommer till utvecklingsmöjligheter. Att satsa på sin personal i form av utbildningar, certifikat och att ta nästa steg i karriären är något vi ser lockar många. Våga ta in kompetens som inte fyller alla krav, se det som en möjlighet att ta in personal som kan lära och växa tillsammans med er.

2. Kandidatupplevelsen

När ni väl har kandidater som är intresserade av ert varumärke gäller det att leverera en fantastisk kandidatupplevelse hela vägen. Flertalet kandidater som är öppna för nytt jobb har ofta flera processer i gång samtidigt och då gäller det att vara snabb och återkoppla löpande. Annars är det något annat företag som lyckas fånga dem först.

3. Företagskulturen

Kulturen på företaget är något som mänga IT-specialister värderar högt när de tar beslut om att tacka ja till ett erbjudande. Så se till att vara tydlig med ert syfte och era värderingar då det är många kandidater som vill ingå i en värdebaserad kontext. Hur är er bolagskultur? Helt enkelt varför en kandidat ska välja just er och varför.