Den ultimata CV guiden – allt du behöver veta för att skriva ett bra CV

Går du i tankar kring att söka nytt jobb? Då är du definitivt inte ensam. Att söka nytt jobb är inte alltid helt enkelt och det är inte ovanligt att man känner sig lite vilsen kring hur man ska komma igång. Första steget är ofta att se till att du har ett uppdaterat och bra CV. Men vad är egentligen ett bra CV? Och hur gör man egentligen för att skriva ett CV som hjälper snarare än stjälper i rekryteringsprocesserna? Vi har samlat allt du behöver veta kring CV.

Hur stor roll ditt CV spelar i en rekryteringsprocess kan variera. Vissa organisationer lägger stor vikt vid det, medan andra satsar på processer helt utan. Något som är säkert är däremot att det är bra att vara redo med ett uppdaterat CV om du har planer på att söka nytt jobb. I de allra flesta processer är det ett sätt för dig att visa upp vem du är, fånga rekryterarens uppmärksamhet, och lyfta fram dina styrkor och erfarenheter som motiverar varför just du bör få jobbet!

Hur skriver man ett bra CV?

Hur ett bra CV ser ut finns det såklart olika åsikter om. Även om åsikterna kring hur ett bra CV ser ut kan skilja sig åt finns det några grundprinciper att förhålla sig till.

  • 1-2 A4 sidor brukar vara lagom längd på ett CV.
  • Skapa en tydlig struktur där du delar upp dina erfarenheter i olika kategorier, tex arbetslivserfarenhet, utbildning och övrig erfarenhet.
  • Skriv dina erfarenheter i kronologisk ordning med den senaste högst upp.
  • Ser till att dina kontaktuppgifter framgår tydligt.
  • Kolla igenom stavning en extra gång innan du skickar iväg det.
  • Låt en vän läsa igenom det för att se så att det du vill förmedla framgår tydligt. Ibland blir man lite hemmablind.
  • När du är klar, se till att döpa dokumentet till något passande.

Undvik detta i ditt CV

Precis som det finns saker man ska se till att få med i sitt CV finns det några saker som man istället bör passa sig för.

  • Ett allt för långt CV. När det kommer till längden på CV gäller ofta ”less is more”. Risken med ett för långt CV är att viktig och relevant information drunknar bland mindre viktig info.
  • En rörig struktur. Är det svårt att läsa ditt CV blir det också svårt att få en tydlig bild av vad du gjort och om dina erfarenheter matchar de krav som finns för rollen du sökt.
  • Ett allt för stort fokus på det som inte är relevant för rollen du söker. Lägg fokus på att berätta om de erfarenheter som är till störst värde för den nya arbetsgivaren. Tidigare erfarenheter som inte är lika relevanta kan du till exempel lägga i en punktlista under en rubrik du döper till ”Övrig erfarenhet”. På så sätt ser rekryteraren att du har den erfarenheten men kommer framförallt se det som du anser vara mest relevant.

Ska man anpassa sitt CV efter varje roll?

Har du funderat över om det fungerar att ha ett generellt CV som kan användas för alla roller du söker eller om du ska anpassa CV’t efter varje sökt roll. Det korta svaret är tyvärr, att det beror på. Ofta är det bra att anpassa sitt CV efter rollen du söker, men hur mycket justeringar som behöver göras beror på. Söker du roller som är väldigt lika varandra? Då behöver du troligen inte göra några större justeringar. Söker du istället jobb av väldigt olika karaktär? Ja, då krävs troligen lite större anpassningar.

Grundregeln du bör ha är att alltid gå igenom ditt CV innan du söker en roll för att se över om du bör göra några anpassningar. Finns det kanske någon av dina erfarenheter som kan vara extra betydelsefull för tjänsten du söker? Se till att den lyfts fram tydligt. Har du haft vissa ansvarsområden som matchar väl med vad de söker i annonsen? Se till att visa upp just det. Har du några kompetenser som är av stor vikt? Var noga med att du framhäver det. Många gånger räcker det med små justeringar för att en ansökan ska kännas anpassad efter den sökta rollen. Se till att lyfta fram det av dina erfarenheter som är mest relevant för rollen du söker.

Hur anpassar man sitt CV?

Hur gör man då för att bäst anpassa sitt CV? Om du ska beskriva precis allt du gjort genom din karriär och få med alla dina kompetenser i ett CV blir det troligen ganska långt. Välj därför ut de delar som är mest relevant för den roll du söker. Vi tar ett exempel. Om du har jobbat i butik har du troligen haft lite olika uppgifter i din tjänst. Beroende på vilken roll du nu söker kan du välja ut vilka delar du framhäver och berättar extra mycket om. Söker du tex jobb inom IT-support kan du välja att berätta att du genom ditt butiksjobb har erfarenhet av att ge god service och hjälpt dina kollegor att lära sig det nya kassasystemet. Om du istället söker en administrativ roll kanske du väljer att berätta om att du fick ansvar för att hantera beställningar och kassaredovisningen.

CV-Mall

Många väljer att skriva sitt CV som ett helt vanligt word-dokument, vilket såklart går bra! Men ibland kan det vara roligt att jobba lite mer med designen för att känna att ditt CV presenterar dig på bästa möjliga sätt. Som tur är krävs det inte kunskaper i avancerade designprogram för att skapa ett snyggt CV. Det finns många bra och enkla mallar och verktyg på nätet. Ett tips är Canva, där du enkelt kan skapa ett gratis-konto och få tillgång till mängder av gratis CV-mallar.

Så får du rekryterarna att välja just ditt CV

Många rekryterare tar dagligen emot mängder av CV. För att öka dina chanser gäller det att ha ett CV som gör det lätt för rekryterarna att ta dig vidare. Det viktigaste är inte att du har det snyggaste CV’t eller att det är helt fritt från stavfel (även om det såklart är bra att undvika). För att en rekryterare ska ta vidare dig i processen gäller det att hen har förstått att just du sitter på erfarenheter och kunskaper som gör att du är en bra matchning med tjänsten. Genom att skriva ett tydligt CV där du lyfter fram dina mest relevanta erfarenheter gör du det lättare för rekryteraren att se varför just du passar så bra för den aktuella rollen.

CV-lös rekrytering

Det blir vanligare och vanligare med rekryteringsprocesser utav CV. Men än så länge är det fortfarande många som efterfrågar CV. Så länge många fortfarande efterfrågar CV gäller det att som jobbsökande ha ett bra, tydligt och uppdaterat CV.

Hur länge arbetsmarknaden kommer fortsätta efterfråga CV är en bra fråga! Vad vi kan se är att det tydligt går mot att fler och fler väljer att skippa CV’t och använda sig av andra metoder istället. Ett CV är till för att visa upp en persons erfarenhet, inte dess potential. Så kanske kommer CV efterfrågas i allt mindre utsträckning framförallt i roller där tidigare erfarenhet inte väger tyngst.

LinkedIn som CV

I takt med att det traditionella CV’t får en allt mindre plats ökar betydelsen av LinkedIn. LinkedIn fungerar som ett digitalt CV som blir sökbart för alla rekryterare. Din profil på LinkedIn är inte något du skapar en gång och sedan är klar med. Ha som vana att se över din profil då och då. Har du kanske någon ny erfarenhet som behöver läggas till? Lärt dig en ny teknik? Eller fått utökade ansvarsområden? Se då till att det syns i din profil. Hos många arbetsgivare går det även bra att skicka en länk till sin LinkedIn-profil istället för CV, smidigt va?

Lycka till med ditt jobbsökande!