De hetaste trenderna i tech-branschen att ha koll på i höst

Hur underbart det än är med lata dagar i hängmattan, spontana dopp och doften av solkräm finns det något härligt med att komma tillbaka till rutiner och vardagen. Kanske är vi extra många som ser fram emot att komma tillbaka efter semestern just i år. Nu när det förhoppningsvis snart börjar bli dags att återgå till en vardag där vi får träffa kollegorna på kontoret igen! Men vad har vi att vänta i höst? Vilka är trenderna i tech-branschen som det gäller att hålla koll på?

Vi har pratat med några av Wise IT’s rekryteringskonsulter som ständigt är ute och möter spännande bolag för att höra vad de tror vi har att vänta oss! Det här tror de att vi kommer få se i höst:

Heta roller

IT-marknaden är het, kanske hetare än någonsin! Inför hösten ser vi ett ökat tryck på i stort sett alla roller inom IT. Just nu handlar det inte om så mycket nya roller, snarare ett starkt ökat behov inom många områden. Ska vi ändå peka ut två områden som är extra eftertraktade just nu så är det Cloud och DevOps.

Kanske har det ökade trycket att göra med att vi är på väg ut ur pandemin och att även de bolag som haft det tufft den senaste tiden börjar nu bli redo att gasa igen? Med fler bolag som är redo att växa och utvecklas ökar självklart konkurrensen. Här är de hetaste rollerna:

Cloud

Som de flesta säkert håller med om ser vi att riktningen i tech-branschen fortsätter gå mot Cloud. Många företag har en bra bit kvar i arbetet med Cloud, vilket gör att det är en stor efterfrågan på personer som kan ta fram nya lösningar. Så är man arkitekt inom Cloud, då sitter man på ett bra läge!

DevOps

DevOps är hett, men det är svårt att leva upp till och ställer stora krav på verksamheten. Trenden vi ser är inte bara att det är många som vill rekrytera medarbetare inom DevOps. Det går även en trend i att visa upp att man som bolag arbetar med DevOps. Det är långt ifrån alla som kan leva upp till att fullvärdigt arbeta med det. Så de som verkligen kan stå för att det visar mer än gärna upp det för att visa att man är ett bolag som ligger i framkant teknologiskt. Företag som skyltar med DevOps kommer vi nog få se mer av!

Verksamhetsnära roller

Utöver personer som kan specifika tekniker ser vi fortsatt stark efterfrågan på personer som är duktiga på att prata med övriga verksamheten. IT fortsätter att involveras allt mer i verksamheten och agila arbetsmetoder ställer krav på en större närhet. Att låta IT och övrig verksamhet komma närmare varandra är en resa många bolag just nu befinner sig i vilket såklart syns i kraven när det ska rekryteras nya medarbetare.

Nya utmaningar med hybrida arbetsplatser

Efter nästan ett och ett halvt år med arbete hemifrån väntas arbetsplatser under hösten börja öppna upp igen. Vissa är överlyckliga över att slippa hemmakontoret medan andra fått en ökad livskvalitet av att slippa pendla. Säkerligen är vi många som drömmer om en vardag bestående av en mix av både hemarbete och arbete från kontoret. En sak som är säker är iallafall att arbetsgivare kommer behöva tänka till, både för att möta medarbetarnas önskemål och lyckas skapa en bra arbetskultur i den nya hybrida verkligheten.

Vi märker tydligt att många kandidater efterfrågar möjligheten att fortsätta arbeta hemifrån. Att under en rekryteringsprocess få höra ”jag har ett sommarhus i Spanien, kan jag jobba därifrån?” är numera inget ovanligt. IT-specialisternas kompetens är en bristvara och de kan därför vara kräsna i valet av arbetsgivare, det gäller helt enkelt för företagen att kunna möta kandidaternas önskemål.

Den nya hybrida verkligheten kommer med all säkerhet att väcka nya frågor hos många företag samtidigt som många av de utmaningar som funnits med oss det senaste året kommer fortsätta utmana. Hur hanterar man att vissa vill arbeta hemifrån och vissa vill ses på kontoret? Vad kan man praktiskt erbjuda? Hur kan man erbjuda medarbetarna en säker arbetsmiljö? Vad gäller försäkringsmässigt och skattemässigt om medarbetarna vill ha hela världen som sin arbetsplats?

Organisationskultur

Med tanke på allt som händer nu med distansarbete och hybrida arbetsplatser är det inte konstigt att det är mer aktuellt än någonsin att se till att arbetet med organisationskulturen är på topp. En god organisationskultur är A och O för att skapa ett gott samarbete och hög motivation. Inte minst är det viktigt att se till att nya medarbetare kommer in i kulturen på ett bra sätt.

Vi har under det senaste året sett prov på massor med kreativa sätt för att bygga teamkänslan även på distans. Det har handlat om allt från digitala fikapauser, till öppna digitala heldagsmöten där kollegor kan vara uppkopplade samtidigt som de jobbar med sitt för få en känsla av närhet till kollegorna. Att skapa social interaktion mellan medarbetarna trots fysisk distans är viktigt då många känner sig ensamma när vardagen består av mycket hemmatid. För att underlätta för nya medarbetare att snabbt komma in i kulturen låter många företag nyanställda få stöd av mentorer. Vi märker tydligt att det är något som uppskattas, fler och fler kandidater frågar om möjligheten till att få en mentor under onboardingen. Ett mentorskap kan vara ett viktigt stöd för nya medarbetare att komma in i nya roll på ett effektivt och smidigt sätt.

Utmaningen framöver kommer att ligga i att skapa en stark kultur även när alla medarbetare inte jobbar på samma sätt. Exakt hur det kommer att gå till, det får det kommande året utvisa!