Agnes Billgren: Techindustrins dödläge – Vem agerar först?

Kvinnor inom tech har under de senaste årtiondena gått från att vara persona(s) non grata till att vara det ekvivalenta till att köpa in den senaste Iphonen till alla anställda – Något man skryter om. I många år pratades det om att kvinnor helt enkelt inte var intresserade av teknik på samma sätt som män, och som ett resultat så var nog inte den tekniska branschen ens ett alternativ för många kvinnor att överväga när valet om arbetsplats kom.

Vi kan peka finger, vi kan peka på uppfostran, samhället, skolan eller stoppa undan handen och diskutera patriarkatet som helhet – och det bör vi – men inte just nu. Just nu har vi ett problem: Vi har för få kvinnor i techbranschen idag.

Det känns som att vi alla har hoppat in i en gammal westernfilm med ansiktena mot varandra, handen svävande ovanför vapnet och vi bryter inte ögonkontakt för en sekund. Vem ska agera först? Kvinnorna, eller företagen?

Kvinnorna kan ju faktiskt säga upp sig. Skola om sig. Börja på ny bana. Hitta motivationen djupt inom sig att säga hejdå till lön och förmåner, köpa en okej laptop och ladda ner Visual Studio Code. Ett par år av extraordinär disciplin senare har vi en junior utvecklare som många bolag hade varit intresserade av att anställa – ja, i alla fall de bolagen som inte med stolthet i rösten säger att de endast anställer från civilingenjörsprogrammet; datateknik. För är det något jag med säkerhet kan säga, så är det att majoriteten av människorna som skolar om sig inom techbranschen, inte gör det via LTH.

Nu när vi på ett onyanserat och objektivt sätt gått igenom alternativ A, det vill säga, att kvinnorna i Sverige tar ansvaret för ett problem skapat av ohälsosamma sociala strukturer i samhället, så vill vi såklart titta närmare på alternativ B, företagen tar action.

”Det är ju frontend som utgör den större delen av tjänsten så JavaScript helst Angular och React, vara kodproducerande asap i C# vid behov, men såklart inte det viktigaste… Men det ska ändå kunna liksom.. Och juste, hade du kunnat hitta en tjej?”.  En rätt så standardiserad beställning till en IT-rekryterare. ”Jo, jag ska såklart försöka, men…”

”Men det finns inga tjejer, nej jag vet”.

Nej, det är inte så att det inte finns några tjejer. Det finns betydligt färre kvinnor som programmerar, ja, det är sant. Men det är också något du som arbetsgivare har en möjlighet att förändra, du måste bara bestämma dig för vad dina prioriteringar är. Om ledningen i ett bolag har sagt att jämställdhet är en prioritering 2022, så får det också lov att finnas en budget för det. En budget, där du kan anställa en kvinna som lärt sig frontend på en reactutbildning och som du kan förse en senior mentor med, och ett-två år senare har du den där utvecklaren som med enkelhet kan hoppa in i C# trots att tjänsten är ”mest frontend”.

Jag har träffat tillräckligt många mellanstora och stora bolag för att veta att de flesta har råd med den satsningen. Förutom att du får en anställd som blir specifikt kunnig i dina system och i din källkod så får du med största sannolikhet också en lojal medarbetare.

Microutbildningar är dessutom något du kan erbjuda dina anställda. 3 timmar i veckan för den som vill prova programmering, oavsett vilken avdelning kandidaterna tillhör. Sätt saker i rullning. Börja inspirera. Det finns fler alternativ att välja mellan, du och ditt bolag kan gå kurser hos organisationer som specialiserar sig inom ämnet, Pink Programming erbjuder till exempel både fysiska och digitala kurser i hur man bygger en inkluderande organisation, och av egen erfarenhet så kan jag säga att det är en väldigt bra plats att börja på.

Men det viktiga är att bara börja. Doppa tårna, ifrågasätt din chef, din ledning eller din styrelse när det tas upp att det inte finns budget för det. Det jag misstänker att ni kommer hitta är att det är förvånansvärt lite kraft som krävs för starka och tydliga resultat.

Det är inte rimligt att be människor som är 10-20 år in i karriären att säga upp sig, skola om sig och hitta tillbaka till studentlivet. Det är däremot rimligt att företagen i Sverige bestämmer sig: Är det viktigt med jämställdhet?

Om svaret är allt annat än nej, så är det dags att plocka fram årshjulet och tänka om. Ta ställning och planera in jämställdhetsarbetet i er budget och boka in era första intervjuer med kandidaterna ni vill ha. – Och inte bara kandidaterna vars kompetenser möter kravspecen

Agnes Vilda Maria Billgren
KRÖNIKÖR

Med ”att göra Malmö till en mer jämställd techstad” som mål i karriären engagerar sig Agnes inom flera olika organisationer och företag för att påverka, förbättra och bygga en framtid för människor i branschen där alla har lika förutsättningar att göra ett bra jobb. Detta gör hon bland annat genom hennes arbete som styrelsemedlem i Pink Programming, hennes mentorskap i olika föreningar; allt från entreprenörskap till kodning, skapa utbildningsvideos på hennes LinkedInkanal och inte minst genom hennes dagliga arbete som verksamhetsutvecklare på IT-bolaget Extrapreneur.