Gösta om livet som IT-konsult: ”Det bästa med jobbet är att se vilken effekt min lösning får hos kunden”

Det var allt annat än självklart att Gösta Boström skulle bli IT- konsult. Hans bild av konsultlivet var att det bestod av höga krav och långa arbetsdagar. Men han blev övertalad att testa och det har han inte ångrat. I dag, tio år senare, är han delägare i en konsultfirma och han kan göra det han älskar mest varje dag – hjälpa olika kunder med att utveckla sina IT-miljöer.

Många har nog en tydlig bild av hur livet som konsult ser ut. Så hade även Gösta Boström, som skrattar lite när han förklarar den skeva bilden han hade tidigare.

– Det var några kompisar som frågade om jag ville komma och arbeta med dem. Jag var skeptisk eftersom jag trodde att jag förväntades kunna allt och vara expert på allt. Men så är det ju inte.

Tog chansen och prövade konsultjobbet

Gösta jobbade tidigare som systemutvecklare och trivdes egentligen väldigt bra. Ändå var det möjligheten att få ägna sig åt mer än bara programmering som till slut lockade honom att ta chansen. Det tog inte lång tid innan han upptäckte att konsultjobbet inte alls var så svårt som han befarat. Tvärtom.

Varierad vardag

I dag, drygt tio år senare, är han delägare i en konsultfirma med cirka 40 konsulter och har upptäckt ännu fler fördelar med konsultjobbet.

– Jag behöver inte byta jobb för att göra något nytt. Vardagen som konsult är väldigt varierande och jag får se många olika IT-miljöer och kreativa lösningar vilket gör att jag lär mig mycket nytt hela tiden. Dessutom är lönen generellt bättre än som anställd. Det roligaste ur ett personligt perspektiv är att jag får träffa så många olika människor och lära mig hantera olika typer av problem.

Får göra det han älskar mest

I dag har Gösta klivit vidare ifrån rollen som systemutvecklare för att göra det han älskar mest. Han har axlat rollen som lösningsarkitekt och får därmed utveckla IT-miljöer som gör skillnad för kunderna.

– Jobbet som lösningsarkitekt har alltid lockat mig. Jag gillar att se helheten och att ta fram bra lösningar. Tekniken ger inget värde i sig, det viktiga är hur man får ut det väsentliga i tekniken. Jag gillar att se IT ur det helhetsperspektivet. Det är som att rita hus. Jag designar lösningen och beskriver hur den ska implementeras och förvaltas, sedan tar någon annan över.

Det Gösta uppskattar mest som lösningsarkitekt är att få bekräftat att det han har byggt fungerar och har ett värde för kunderna.

– Ofta blir företagen mer effektiva och spar tid med en bra IT-lösning. De märker att det är väl värt pengarna de lagt ut.

Det gäller att hänga med i den tekniska utvecklingen

IT-branschen förändras ständigt och det gäller att hänga med i utvecklingen. Gösta beskriver hur han hela tiden får möta människor som han kan lära sig av men också om andra strategier han har för att fortsätta utvecklas.

– Eftersom jag deltar i många olika projekt, ser andras lösningar och träffar mycket duktigt folk, så lär jag mig hela tiden genom erfarenhet. Dessutom har vi kompetenskvällar här på kontoret. Den som vill kan sätta ihop en presentation, gå igenom ett område och beskriva hur det fungerar för andra. Jag går också olika utbildningar och pluggar en hel del kvällstid. Nyligen certifierade jag mig som Microsoft Azure Solution Architect Expert.

Göstas råd till dig som vill bli IT-konsult

Vi avslutar vår pratstund med att Gösta skickar med några ord till dig som kanske funderar på att ta klivet över till livet som IT-konsult.

– Jag tror inte jobbet passar alla, men om du vill ha en snabb karriärutveckling och är beredd att jobba hårt så kommer du att få mycket tillbaka. Du kommer lära dig otroligt mycket och bli kompenserad för de extra timmarna du kan behöva lägga ner på ett projekt. Ibland kan det vara en utmaning att få kunden att förstå fördelen med ett förslag. Men oftast blir man uppskattad och ses som en auktoritet – det gör att företagen för det mesta tar emot dina lösningar med tacksamhet.

 

Gösta Boström
IT-konsult, lösningsarkitekt

Gösta Boström har lång erfarenhet som lösningsarkitekt och utvecklare inom Data, Analytics och Business Intelligence. Med fokus på att underlätta förändringen av ett datadrivet tankesätt inom organisationer levererar han allt från strategier och rekommendationer till implementering av arkitektur och utveckling av BI-, AI- och analyssystem. Han har en bred branscherfarenhet, främst från telekom, handel och produktion. Idag är Gösta delägare i en konsultfirma med cirka 40 konsulter.