Experterna spanar: Vad kan vi vänta oss av hösten 2023?

Vi befinner oss nu i inledningen av hösten 2023, en tid av omvälvande förändringar och spännande möjligheter. Det är återigen dags för oss att sätta oss ned med några av branschens främsta trendspanare. Den här gången har vi pratat med Sandra Åhs, Petter Berg och Sharmin Atroushi från Wise IT. Vilka är då de ledande trenderna på arbetsmarknaden inom IT och Tech som kommer forma resten av året?

Vilka områden upplever du att företagen just nu fokuserar på? Ser du några trender kopplat till vilka kompetenser som just nu efterfrågas av företagen?

Vi märker just nu ett högt tryck på konsulter inom Cybersecurity. Med ökad digitalisering ökar också behovet av att skydda känslig information och förebygga cyberattacker. Kompetenser inom cybersäkerhet, inklusive säkerhetsanalytiker och experter på penetrationstester, är mycket eftertraktade. Säger Sharmin Atroushi, Consultant Manager på Wise IT.

Även Sandra Åhs, Recruitment Consultant på Wise IT håller med om att cybersäkerhet är fortsatt i fokus för många bolag.  men fyller också i att hon ser att kunskaper som DevOps, Cloud lösningar främst Azure ligger högt upp på listan över kompetens som företagen efterfrågar.

– Vi ser även att många företag fortfarande har en stor IT-skuld att ta igen efter pandemin, så jag skulle säga att många fokuserar på att ta igen den. Behovet är därmed stort inom en rad olika områden, bland annat inom affärssystem. Vi tycker oss även se en hög efterfrågan på agila ledare nu under början av hösten. Fyller Petter Berg i, Business manager Wise IT.

Hur ser möjligheterna ut för företag som behöver attrahera IT-kompetens under hösten?

– Kandidatmarknaden är aktiv och det är många som öppnar upp för att byta arbetsplats så här efter sommaren. En spaning är att de bolag som inte är lika påverkade av lågkonjunkturen har lättare att locka kandidater till sig idag. För att locka kandidater skulle jag rekommendera ge dem som har driv och motivation en chans att fortsätta utvecklas, investera i nyanställda med gedigna upplärningar och lyssna in marknaden för att hitta rätt person att utveckla på företaget. Säger Sandra.

Både Petter och Sharmin håller med om att det är många kandidater och konsulter som är öppna för att byta jobb/uppdrag och nu är sugna på nya möjligheter. Det gör också att utbudet av de ser bra ut för de organisationer som är i behov av kompetens.

Vad tror du vi kommer få se på IT och Techmarknaden under hösten?

Jag tror vi kommer se ett ökat behov av specialistkompetens. En trend jag tycker mig se är att man väljer att rekrytera i de fall man är i behov av lite mer ”vanlig” kompetens och väljer att ta in konsulter i projekt och där det finns behov av specialistkompetens. Säger Petter

Under hösten tror jag vi kommer få se marknaden ta fart på riktigt, både för att kandidaterna letar nya uppdrag och för att företagen gjort en del besparingar under våren och nu kommer att både kunna och behöva fylla på med kompetens igen. Menar Sandra

Vad skulle du vilja ge för råd till organisationer som har behov av IT-kompetens under hösten?

– Starta rekryteringarna förr snarare en senare. Det tar oftast lite tid att hitta rätt person och hösten är kort. För att ha en person på plats Q1 2024 är de hög tid att köra i gång med processen av att leta kandidater redan nu. Ett annat tips är att inte skriva i sten vad man faktiskt letar efter, dra ner på kraven och leta efter er nästa anställda att satsa på utveckla. Det är roligare och mer långsiktigt att anställa personer som får utveckla sig sin roll och växa tillsammans med er som företag. Säger Sandra

Petter rundar av med att säga:

Nu är det ett toppenläge att ta in kompetens och staffa upp, då det finns kompetens tillgängligt.