Gustaf Linder: Skippa unicornjakten

Du sitter och skall rekrytera in IT kompetens, det kan vara utvecklare, arkitekter eller systemförvaltare – det spelar ingen roll. Självklart är målsättningen att du vill ha den skarpaste kniven i lådan – en unicorn. Du gör en lista på önskvärda kompetenser och börjar sedan sökandet efter en ny medarbetare. Ganska snabbt märker du att det är svårt att hitta kandidater som uppfyller dina krav, du tar extern hjälp. Även med den externa hjälpen är det svårt att hitta exakt rätt, jakten på din enhörning står still.

Känner du igen dig? Då är du inte ensam. Detta är en situation jag ofta stöter i min vardag när jag hjälper mina kunder med att hitta rätt IT-kompetens. Ganska snabbt brukar jag försöka få mina samarbetsparters att inse att önskelistan de har på en viss kompetens ibland kan vara extremt svår om inte rent utsagt omöjlig att få tag på – återigen, en unicorn…

Vad kan man då göra i stället för att lösa sitt kompetensbehov? Nedan kommer några tankar från mig om hur man kan kompromissa i sitt sökande efter personal. Det kan vara så att det kommer kosta lite mer tid och pengar, men i slutändan tror jag att det kommer vara värt det för dig.

Se över kravprofilen

Till att börja med, bör du se över din lista av skallkrav du har på kravprofilen. Är alla dessa krav helt nödvändiga för tjänsten eller går det att fylla kompetensluckan på ett annat sätt? Detta är ofta vart problemet börjar med att hitta den perfekta kandidaten, det finns ofta bara några få personer på marknaden som har exakt den kompetensen du vill ha när vi pratar IT och det är inte säkert att någon utav dessa personer är villiga att byta tjänst. Prata med personen som hjälper dig med rekryteringen (om du nu har hjälp) för att se vilken eller vilka av kraven som försvårar sökandet av den rätta kandidaten.

Kompetensinventera

I detta steg bör du även kompetensinventera inhouse, finns denna kompetens hos er och i sådana fall hur kan ni överföra den till en nyanställd? Finn tid att lära upp, det kommer krävas extra från dig under en period – men det kommer hjälpa dig i längden. Har du en interimslösning på plats under tiden du försöker anställa? Även här har du en möjlighet att säkra kompetensen genom kompromiss. Om det finns möjlighet, kan det vara en god idé att anställa en kandidat som saknar vissa kompetenser men kan få gå bredvid er interimslösning. Succesivt kommer ni kunna fasa ut konsulten och tillsist ha en kandidat som är varm i kläderna och redo för rollen.

Utbildning?

Ett nästa steg här kan vara att börja kolla på hjälp externt i form av utbildningar och kurser, kan ni sponsra en nyanställd i att lära sig nytt? Kanske att ni avsätter tid i onboarding där kandidaten skall ta vissa certifikat och täcker eventuella kompetensluckor?

Slopa språkkraven!

Sist men inte minst vill jag beröra en punkt som varit på tapeten ett tag, men är ett problem som fortfarande skapar störningar på kandidatmarknaden – språkkrav. Det finns otroligt mycket skarp kompetens på kandidatmarknaden som inte lyckas komma in på grund utav krav på svenska. Detta är personer som har hög utbildning, lång erfarenhet och bristkompetens, men som inte får jobb då många företag har svenska som krav. Jag förstår att det kan vara knepigt att få in någon i sitt team som inte pratar svenska. Med det sagt, så kan det vara en ganska enkel väg att få in kompetens till din organisation som du behöver. Om svenska är ett hårt krav, ge då kandidaten tid att lära sig språket och hjälp dem på vägen genom interaktion och övningar. Jag hoppas att med detta sagt kan du börja släppa din jakt unicornen och börja se andra alternativ för att minska gapet på arbetsmarknaden samt lösa dina kompetensbehov.

Gustaf Linder
IT RECRUITMENT CONSULTANT - Wise IT

Gustaf Linder har jobbat med konsulter och rekrytering sedan 2014 och har under de senaste åren specialiserat sig på rekrytering inom IT-branschen. Idag arbetar han som rekryteringskonsult på Wise IT. Att hjälpa bolag att utveckla sin organisation samtidigt som man ger en kandidat en chans till ett drömjobb är det han brinner för.