5 frågor du ska ge svar på i en jobbannons

Tycker du också att jobbannonser ofta ser ut som befattningsbeskrivningar? Långa och trista med detaljerad fakta som inte ger någon tydlig känsla för rollen och företaget. Vi har sammanställt fem frågor som är de allra viktigaste att besvara inför att du ska paketera ditt jobberbjudande i en jobbannons. Allt annat kan de som är intresserade av tjänsten hitta på andra ställen på nätet eller få koll på efter att ni skapat kontakt.

1. Vad gör ditt företag för nytta?

Många medarbetare vill vi känna att det vi gör har betydelse och skapar nytta i samhället. Bygger ni en app som underlättar för personer i sjukvården? Utvecklar ni en e-handelsplattform som kan förändra framtidens matvanor? Integrerar ni komplexa system som tillsammans ökar effektiviteten inom bolaget och därmed bidrar till bättre lönsamhet? Lyft upp det i jobbannonsen – så får ni fler kvalitativa ansökningar med individer som tror på samma sak som ni gör!

2. Hur kommer personen att bidraw till den här nyttan?

Det är viktigt att kunna se sin egen roll i helheten. Ta fram några konkreta exempel på arbetsuppgifter som personen kommer att utföra och hur de bidrar till helheten. Kommer personen att arbeta med en specifik del eller få möjlighet att ta ett ansvar för ett visst område eller en viss lösning?

3. Hur kommer arbetsvardagen att se ut?

Erbjudandet blir mer konkret om en förstår vad jobbet verkligen innebär. Kommer jag samarbeta med andra avdelningar? Kommer jag att ha regelbundna avstämningsmöten med andra projektdeltagare? Kommer jag att resa? Var så konkret du kan.

4. Vilka är grundgraven för rollen?

Vad är fasta kunskaps- eller erfarenhetskrav som ni absolut inte kan göra avsteg från och vad är önskemål? Är det viktigt att personen i fråga har X antal års erfarenhet av ett visst programmeringsspråk, eller är det viktigare att personen har erfarenhet av flera olika branscher? Tydliggör kraven, men kom ihåg att många blir skrämda av en lång kravlista. Lyft därför bara det allra viktigaste!

5. Vilka är ni?

Hur är det hos er? Värderingar på företagsnivå, stämningen i teamet? Drivkrafter? Förmåner? Beskriv och ge gärna exempel på vad ni brukar göra.

Svaren på de här frågorna är ditt underlag till jobbannons och också ett utmärkt underlag att lämna till rekryteringsföretaget.